Προβλήματα με εκτάσεις του Οικοδομικού Συνεταιρισμού Ποντίων Επιστημόνων

Προβλήματα με εκτάσεις του Οικοδομικού Συνεταιρισμού Ποντίων Επιστημόνων

Αρ. Πρωτ. 11060/04.12.08

Προς Υπουργούς:
- ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.
- Πολιτισμού


Ο Οικοδομικός Συνεταιρισμός Ποντίων Επιστημόνων Βορείου Ελλάδος «Οι Υψηλάντηδες» ιδρύθηκε το 1979 στην Θεσσαλονίκη, όπου και βρίσκεται η έδρα του και έχει στην κατοχή του έκταση 156 στρεμμάτων στο δημοτικό διαμέρισμα της Λακκιάς του Δήμου Βασιλικών.
Το 1985, όταν και εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από τον Συνεταιρισμό να εκμεταλλευτεί οικοδομικά τις εκτάσεις που έχει στην κατοχή του υποβλήθηκε αίτηση προς την ΙΣΤ' Εφορία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων για την σχετική άδεια, σύμφωνα με την οποία και δεν υπήρχε αρχαιολογικό ενδιαφέρον στις συγκεκριμένες εκτάσεις.

Ωστόσο, έναν χρόνο αργότερα, το 1986, η ΙΣΤ' Εφορία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων κήρυξε το αγροτεμάχιο 204 (θέση Τούμπα), αρχαιολογικό χώρο (ΦΕΚ 118/19-3-86), με αποτέλεσμα στην ανατολική πλευρά του αγροτεμαχίου και σε απόσταση 100 μέτρων να μην επιτρέπεται η ανοικοδόμηση, ενώ στη δυτική πλευρά επιτρέπεται.
Από το 1985 όταν και η ΙΣΤ' Εφορεία Αρχαιοτήτων εξέδωσε απόφαση σύμφωνα με την οποία δεν υπήρχε αρχαιολογικό ενδιαφέρον στην έκταση του Συνεταιρισμού μέχρι το 2006, που εκδόθηκε η τελευταία σχετική απόφαση, τα δεδομένα και η άδεια ανοικοδόμησης συνεχώς τροποποιούνται.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 1998 σύμφωνα με απόφαση της ΙΣΤ' Εφορείας Αρχαιοτήτων η ανατολική πλευρά διατηρείται αδόμητη ως πράσινος χώρος πλάτους 50 μέτρων. Ωστόσο, μετά από μία σειρά αποφάσεων το 2001 δημοσιεύεται στο ΦΕΚ 874, Τεύχος Β', νέα ευρύτερη οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου, που περιλαμβάνει ακόμα και κομμάτι του οικισμού της Λακκιάς, ενώ το 2006 σύμφωνα με το ΦΕΚ 858/10-07-06 γίνεται νέα οριοθέτηση ουσιαστικά περιλαμβάνει όλη την έκταση του κατέχει ο Σύνδεσμος.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Υπάρχουν νέα στοιχεία που να στηρίζουν το αρχαιολογικό ενδιαφέρον που έχει προκύψει από το 1985 μέχρι σήμερα, με βάση τα οποία τροποποιείται η ακτίνα οικοδόμησης των εκτάσεων που έχει στην κατοχή του ο Οικοδομικός Συνεταιρισμός Ποντίων Επιστημόνων Β. Ελλάδος «Οι Υψηλάντηδες»;

- Προβλέπεται να επανεξετάσουν τα αρμόδια Υπουργεία τα δεδομένα ως προς το αρχαιολογικό ενδιαφέρον στο δυτικό τουλάχιστον τμήμα των εκτάσεων του Συνεταιρισμού, ώστε να μπορέσει να αξιοποιήσει το εναπομένον τμήμα της έκτασης ο Οικοδομικός Συνεταιρισμός;

Απαντήσεις Υπουργείων